E vremea lor, a colindelor care aduc vestea Mantuirii si bucurie.
Colindele sunt cele mai indragite cantece, mai ales in aceasta perioada. Sunt cele care ne unesc glasurile, in acele momente nemaipasandu-ne daca suntem talentati sau nu. E clipa in care alegem sa nu ne mai pese de aparente si sa ne bucuram de vestea venirii Mantuitorului.
Acum totul pare firesc, dar stiati ca la inceput colindul era acel cantec care se interpreta la solsititiu de iarna? Era considerat un cantec ritualic.
Insa in 1223 Sf. Francis din Assisi a facut primele piese de teatru tematice cu Nasterea Domnului in Itsls. Si asa copii au preluat din ele si mergeau din usa in usa sa cante pentru a vesti si a primi recompense. Primul colind crestin, „Jesus refulsit omnium¨,dateaza din secolul IV si e compuns de St. Hilary din Poitiers.
Zilele trecute am aflat povestea colindului Noapte de vis(Silent night), poate cel mai cunoscut cantec de Craciun. Totul a inceput in anul 1818, cand preotul Joseph Mohr i-a cerut lui Franz Xaver Gruber sa compuna melodia pentru niste vesruri pe care el le-a scris cu vreo doi ani in urma. Inspiratia celebrei melodii a venit tocmai din linistea micilor sate muntenesti cu biserici mici construite in stil germanic si care se aflau in centrul satelor, asadar putem spune ca erau inima comunitatiilor.
Acompaniamentul original se pare ca a fost realizat la chitara, deoarece orga bisericii a fost afectata in acel an de inundatii. Prima interpretare a avut loc in seara de Ajun a aceluiasi an.
Pentru mine, colindele sunt pe langa izvor de buucrie si un fel de portal. Ma teleporteaza in acele ierni in care toti cei dragi ne erau si ne intalneam cantand si bucurindu-ne de linistea sik magia acelor zile. Simteam ca si acum ca erau zilel mai incarcate de bine si iubire decat in restul anului. Sufletele vibrau si vibreaza si acum altfel, par a se conecta mai usor cu ceea ce conteaza in ciuda a tot si toate.
Sa ne readucem aminte de acele molmente si sa ne scuturam de tot ce ne ingreuneaza bucuria fredonand O ce veste minunata sau Noapte de vis si sa ne lasam atinsi de pace si de bucurie.
Surse de informare: Historia.ro. libertatea.ro si alba.24.ro
Articol scris de Laura