Fericirea o putem găsi doar în noi înșine

Cu toate că în zilele noastre viața devine tot mai complicată, mai rapidă și poate chiar mai haotică, fericirea și căutarea fericirii vor rămâne în centrul atenției. Într-o lume în care ne întâlnim cu probleme la fiecare pas, fiecare dintre noi caută ceva care îi va aduce bucurie, liniște și care îi va distrage atenția de la griji. Dar drumul spre fericire este unul dificil, mai ales dacă nu știm de unde să începem.

Cum putem să găsim fericirea? Singurul răspuns potrivit la această întrebare pare să fie: ”Fericirea o putem găsi doar în noi înșine”. Cu siguranță, familia și cei apropiați pot să fie un punct de sprijin, ne pot aduce bucurie în momentele grele, dar pentru a rămâne fericiți, va trebui să ne schimbăm chiar noi. Un bun punct de pornire al acestei călătorii a dezvoltării de sine este, desigur, arta.

”Arta nu este un lucru; este o cale”, zicea Elbert Hubbard – iar de ce nu ar fi arta calea pentru dezvoltarea personală? Prin intermediul ei, omul își poate depăși condiția, se poate elibera de constrângerile vieții monotone și se poate descoperi pe el însuși. Arta atrage atenția asupra subiectelor ignorate, promovează acceptarea propriei persoane și îndrumă. Prin intermediul artei, putem intra într-o lume cu totul nouă, unde putem fi ceea ce vrem și unde ne putem găsi individualitatea și libertatea.

Studiul și aprecierea artei pot deschide ochii unei persoane: aceasta va învăța să vadă lumea și pe sine însuși într-un mod diferit, să aprecieze lucrurile care înainte de a începe călătoria i se păreau fără sens și, astfel, va evolua. Preluarea ideilor prezentate în operele de artă și aplicarea lor în viața obișnuită va duce la o schimbare drastică a existenței.

Problemele de zi-cu-zi nu vor mai avea un rol atât de important asupra distrugerii fericirii omului, iar frumusețea lucrurilor mărunte, care treceau neobservate până în acel moment, va fi mai apreciată. Dezvoltarea personală prin artă va schimba individul cu totul și îl vor ajuta să descopere calea cea bună: înțelegerea, aprecierea și modul de viață se vor îmbunătăți, iar omul va învăța să se accepte pe sine așa cum e, depășind astfel mediocritatea.

Potrivit lui John Burroughs, ”Cultura înseamnă dezvoltarea perfectă și egală a omului în toate privințele” – așadar, ce punct de pornire mai bun putem să găsim pentru drumul spre fericire? Cu siguranță, cultura artistică va asigura atingerea scopului și dezvoltarea personală.

 

 

Lasă un răspuns