Cum se poate reduce spasticitatea

Am scris câteva articole despre părinți cu copii cu probleme de sănătate în care mi-am spus părerea despre ceea ce ar trebui să facă părinții pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a merge pe calea cea bună spre drumul fericirii. Soluția spusă de mine cu psihologul ar trebui încercată.

În articolul de astăzi o să mă refer la o altă problemă foarte întâlnită la copiii ( adulţi ) cu paralizii celebrare, e vorba despre spasticitate.

Am auzit că acum sunt multe metode prin care se încearcă să se scape de spasticitate. Aceste terapii sunt utile doar dacă pacientul face un tratament corect de kinetoterapie.

Eu când am fost bebeluş, am fost flască, dar cu cât creșteam am devenit din ce în ce mai spastică.

Am făcut de la un an până la 7 ani recuperare la spitalul Dezna din judeţul Arad. Acolo am cunoscut pe cel mai bun medic din viața mea. Atunci nu realizam acest lucru, credeam că e nebun, eram prea mică. Mama l-a ascultat și m-a pus pe picioare.

Știți ce făcea acest medic în fiecare dimineață la ora 5.20? Vă spun eu. Făcea trezirea pacienților, deschidea ușa la fiecare salon. La 5.30 toată lumea trebuia să fie în bazinul cu apă. Multă vreme nu am știut care era scopul intrării în apă atât de dimineață. La Dezna pe timpul copilării mele se făcea program intensiv, dimineață și după-amiază. Pentru ca copilul să nu facă tratament în zadar, el trebuie să aibă mușchii cât mai relaxați. Mișcările în apă relaxează foarte mult corpul, de aceea e recomandat înotul. Puteți să verificați acest lucru și când faceți baie. Muşchii vor fi mult mai relaxați dacă stau în apă caldă câteva minute.

După baie e recomandabil un masaj bun și apoi exerciții de gimnastică. Observ cu surprindere că în ziua de azi se face masaj după kinetoterapie. Nu știu care e logica, dar mușchii trebuie să fie relaxați înainte de gimnastică pentru a putea să se facă exercițiile cât mai ușor.

La institutul Peto din Budapesta înainte de a începe exercițiile de gimnastică se masează toate zonele spastice cu crema de salvie, e foarte bună pentru spasticitatea mușchilor.

Medicul de la Dezna i-a spus mamei să nu am nevoie de operații pentru îmi îndrepta picioarele, era de părere că prin gimnastică se vor îndrepta.

Aveam 19 ani când am mers prima dată la institutul Peto, eram foarte spastică. Cu un an în urmă făcusem kinetoterapie 3 luni cu cineva. 45 de minute nu făcea nimic altceva decât să se urce pe picioarele cu toată forța să le întinde. După trei luni nu puteam sta în picioare, când pleca picioarele erau amorțite. Nu simțeam nicio relaxare, ba din contra erau ca niște bețe.

La institutul Peto am învățat cum se poate reduce spasticitatea prin exerciții de gimnastică simplă. Imaginați-vă că îndoiți o hârtie până se face o bucățică mică. Trebuie s-o îndoiți din mai multe direcții pentru a reuși nu? Așa se poate face și cu o încheietură spastică sau cu un muşchi. Se face exerciții active din toate poziţiile, încet încet spasticitatea se reduce.

Mobilizările care se fac la noi mă enervează de mor, nu e vorba că nu suport durerea, nu am această problemă, mă interesează cum mă simt după mobilizări, ce efect au asupra corpului meu imediat după ce sunt făcute. Muşchii sunt mai încordați ca înainte, atunci care sunt rolul lor? Eu nu am studiat kinetoterapie, dar știu ce simt și ce ar trebui sa simt ca eu să progresez.

La institutul Peto după două ore de exerciţii de gimnastică eram obosită, dar foarte relaxată, plecam acasă cu alt corp, mergeam atât de ușor, așa se întâmplă mereu când fac exerciții în metoda conductive education.

Am prieteni buni cu probleme asemănătoare ca și ale mele. I-am întrebat cum se simt după ce fac mobilizări, poate ei simt altceva decât mine, dar din păcate răspunsul lor a fost la fel, adică și ei simt că au corpul mai încordat după mobilizări decât înaintea lor.

Atunci nu înțeleg care e logica kinetoterapiei noastre. Ce mă enervează cel mai mult că niciun kinetoterapeut nu e dispus să-mi explice și mie scopul mobilizărilor. Nu știu să fie comunicatori foarte buni și din această cauză pacientul are mult de suferit.

4 Replies to “Cum se poate reduce spasticitatea”

  1. Mihaela Ciobanu says: Răspunde

    Fetita mea este spastica,ce exercitii ati facut la institutul Peto?

    1. ramonalorena says: Răspunde

      Bună ziua! Putem vorbi in scris pe messenger la adresa Lengyel Ramona sau pe WhatsApp la Nr 0774522846

  2. Buna! Va pot raspunde din perspectiva unui kinetoterapeut. Din pacate, de foarte multe ori masajul se face dupa kinetoterapie pentru ca „trebuie facute”, nu conteaza cum si ce efect au asupra organismului, ci conteaza sa fie programarile puse convenabil, sa fie timp de cat mai multi pacienti, ca sa se faca profit. Spun asta cu parere de rau, dar din pacate asta e sistemul, de foarte multe ori nevoile pacientilor nu sunt luate in seama asa cum ar trebui.
    Pe de alta parte, legat de comunicare si de faptul ca unii kinetoterapeuti nu explica care e rolul mobilizarilor, ei bine, de multe ori nici ei nu stiu. Sunt niste lucruri care se invata in facultate, iar dupa un timp intra in reflex, se fac din obisnuinta, fara sa isi mai explice nici lor de le fac.
    Iar legat de partea in care spuneati despre terapeutul care s-a urcat pe picioarele dumneavoastra, nu am mai auzit despre „motoda” asta si imi pare foarte rau ca ati trecut prin asta. Cu toate astea, sunt foarte curioasa ce tehnici au fost aplicate in Budapesta, pentru ca as vrea sa fac o comparatie intre ce invatam aici si ce se invata in strainatate.

    1. Bună seara!
      Va mulțumesc pentru comentariu.
      Terapia conductive education pe care o care o fac de 21 de ani e o terapie renumita în lume care m-a ajutat foarte mult. E o terapie educativă. Dacă doriți sa aflați mai multe detalii, vă rog să mă căutați pe Facebook. Mă numesc Lengyel Ramona

Lasă un răspuns