David Povovici este campion mondial la 200 de metri liber

Ziua de 20 iunie 2022 a intrat în istoria sportului românesc din cauza tânărului de 17 ani, David Provoci. Știe toată lumea că sportul românesc este într-o perioadă cenușie. România nu mai e de mult o putere în sportul mondial la nicio disciplină. În ultimii ani rezultate de excepție ale  sportivilor români au fost o raritate. Simona Halep a reușit să se vorbească despre România prin victoriile sale de neuitat la Roland Garros și Wimbledon. Anul trecut la jocurile olimpice an avut noroc cu sportivi de la canotaj care au avut câteva succese frumoase.

Competiție de natație le urmăresc încă din copilărie. De a lungul anilor am avut inovatori valoroși care m-au ținut cu sufletul la gură de multe ori. N-o să uit niciodată cursele de aur ale Dianei Mocanu de la Jocurile olimpice de la Sidney  sau cursa de aur al Cameliei Potec de la jocurile olimpice de la Atena.

Anul trecut cu aproximativ o lună înainte de jocurile olimpice de la Tokyo am auzit de David Povovici, atunci când a devenit campion mondial de juniori cu record mondial de juniori. Am fost uimită că avem un tânăr așa talentat. Natație românească trăia doar prin Robert Glință care a avut câteva rezultate frumoase.

Trebuie să recunosc că nu m-am bucurat foarte mult de rezultate tânărului David Povovici nici la jocurile olimpice când a devenit pe locul 4 la 200 metri liber la 16 ani. Nu m-am bucurat pentru că s-a spus de multe ori că juniori talentați și nu au confirmat mai târziu.

Ieri l-am urmărit  pe David Povovici in semifinale înotând cu o ușurință fantastică obținând primul timp pentru finală făcând record mondial de juniori.

Din nou recunosc că am avut mari îndoieli că copilul va rezista presiunii și va face o cursă de neuitat. Dar David Povovici m-a surprins din nou. A înotat ca un mare campion făcând un nou record mondial de juniori și totodată al patrulea timp din istoria competiției.

200 de metri liber  este o probă foarte competitivă. De a lungul anilor a câștigat această probă înotători celebrii care a intrat în istoria sportului mondial. Chiar la ceremonia de premiere, David Povovici a primit medalia de aur de la in înotător celebru, Ian Thorpe din Australia.

Nici acum nu-mi vine să cred că un sportiv român este campion mondial la natație. În istoria înotului românesc avem doar două campioane mondiale: Diana Mocanu în 2001 și Tamara Costache în 1986.

Ziua de 20 iunie 2022 va  rămâne o zi istorică pentru înotul și sportul românesc. Să dea Dumnezeu ca acest tânăr să rămână sănătos și cu capul pe umeri să obțină multe alte rezultate de excepție pentru el și pentru România.

E rușine faptul că nicio televiziune din România nu transmite această competiție mondială având așa sportiv. Robert Glință a făcut și el o performanță frumoasă calificându-se in finala de 100 metri spate.

Să-i ținem pumni mai departe lui David Povovici la această competiție. Mâine dimineața va participa la calificările probei de 100 metri liber..

A fost plăcut să aud Deșteaptă-te române din nou.

Lasă un răspuns