Evaluarea psihologica si necesitatea acesteia

Grija parintilor este de a le acorda copiilor o crestere pe masura, pentru a ajunge la randul lor adulti responsabili, capabili la randul lor sa le ofere o crestere corespunzatoare copiilor pe care ii vor avea. Pentru cei care nu stiu si doresc sa apeleze la ajutorul unui psiholog pentru a se asigura de cresterea psihica sanatoasa a celor mici, fiecare proces terapeutic al acestora necesita o evaluare psihologica. In acest sens este necesar un anumit numar de sedinte, pentru a acoperi anumite arii. Avand ca exemplu serviciile de evaluare psihologica oferite de centrul Psihologic PsihArt din Bucuresti, iata cum ar fi acestea impartite si ce subiecte ar avea:

In prima faza, este necesara evaluarea starii psihoemotionale a copilului. Urmeaza apoi cea a dinamicii familiare. Toti acesti pasi ii sunt de ajutor psihologului, intrucat ulterior analizarii rezultatelor stie cum trebuie sa procedeze pe mai departe. Evaluarea capacitatilor cognitive si neurocognitive urmeaza, alaturi de cea a dezvoltarii la nivel motric si psihomotric, a limbajului, a personalitatii, a stilului de invatare si a motivatiei scolare, precum si a coeficientului de inteligenta si nu in cele din urma evaluarea abilitatilor sociale.

Evaluarea psihologica

Probabil ca iti pui intrebarea ce e normal sa apara – cum se desfasoara astfel de sedinte? Ei bine, este un aspect care poate sa difere de la un cabinet la altul. Spre exemplu, la PsihArt sunt aplicate, pe langa altele, diverse chestionare adresate parintilor. Celor mici in schimb li se aplica diverse teste. Cel care evalueaza situatia trebuie sa realizeze un psihodiagnostic experiential. Pentru a finaliza aceasta etapa cu succes, au in vedere ariile de interes mentionate, folosindu-se si de diverse activitati corespunzatoare cu varsta micutului. Poate fi vorba de jocuri de rol, de desen, povesti sau jocuri.

In cazul consilierii parentale sau a psihoterapiei de familie, este aplicat un proces de evaluare putin diferit ca structura. Trebuie sa se cunoasca obiectivele specifice ale celor in cauza, dar si formarea psihologului are influenta in derularea sedintelor.

Alegerea centrului psihologic pentru o evaluare utila si adecvata

Acum ca am stabilit in mare ce rol au serviciile de evaluare psihologica si de ce sunt necesare acestea, voi prezenta mai departe cateva aspecte de avut in vedere in alegerea celui mai potrivit centru psihologic.

Intrucat rolul acestui tip de servicii psihologice este de a-i ajuta pe parinti sa se apropie de copii, ca parinte ai datoria de a alege dintre cele mai bune astfel de locuri. Deschiderea fata de evaluator este esentiala, absolut necesara pentru ca lucrurile sa mearga in directia potrivita. De altfel, nici nu ar putea fi altfel pentru ca nu ar fi decat o cheltuiala inutila.

De altfel, in aceeasi masura de important este ca tu, in calitate de parinte sa ai un comportament exemplu, cel putin in preajma copiilor. Este un sfat de avut in vedere pentru ca sunt nenumarate cazuri in care acest aspect a avut o influenta negativa asupra vietii copiilor.

Ca ultima mentiune, alegerea unui centru psihologic trebuie sa aiba in vedere si accesibilitatea acestuia, numele care il urmeaza si alte astfel de aspecte. Daca esti din Bucuresti, dar nu numai, recomandarea mea pentru tine este psihart.ro.

Lasă un răspuns