Întâlnire virtuală cu Carmen Uscatu

Viața e plina de surprize, pe mine cel puțin m-a surprins de foarte multe ori. Am învățat din experiența mea pe care am acumulat-o să nu pun etichete oamenilor așa cum am pățit eu în nenumărate rânduri.

Avem tendința să judecăm pe cei din jur, pe cei care îi vedem la televizor sau în mediul online după înfățișare, după cum vorbește, după ocupație sau după comportamentul lor în societate.

Cred că foarte mulți dintre dv a auzit de asociația Dăruiește Viață și de cele două doamne care au făcut acest ONG: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. Eu le-am cunoscut prin intermediul televiziunilor în 2017 când România trecea prin o criză profundă, când câțiva politicieni s-au gândit că pot transforma țara asta într-o țară de hoți și  analfabeți funcționali. Atunci aceste doamne au luat atitudine ca și alte persoane publice și au tras un semn de alarmă oamenilor, că România se îndreaptă spre o prăpastie adâncă

Atunci am aflat ce au reușit să facă Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu pentru sistemul medical românesc, (au renovat atâtea spitale de copii, au contribuit la îmbunătățirea unor legi care au ajutat oameni etc ), că construiesc un spital național pentru copiii care suferă de cancer.

Acest proiect cu spitalul m-a impresionat mult, mai ales metodele transparente prin care oamenii pot ajuta la ridicarea acestui spital. Felul cum vorbeau la televizor, cum abordau problemele sistemului sanitar, m-au făcut să scriu la Dăruiește Viață Am spus că încerc, nu mă costă nimic. Le-am scris în legătură cu dorința mea de a introduce in România terapia care mi-a schimbat viața. Această încercare am făcut-o cu multe alte asociații sau persoane publice care se dau mari că ajută, că doresc să schimbe ceva etc. Eram obișnuită să nu fiu băgată în seamă, nu era nicio problemă dacă cei de la Dăruiește Viață nu-mi răspundeau.

Spre surprinderea mea am primit un răspuns imediat, chiar mi s-a cerut detalii. Am purtat numeroase conversații cu persoana care se ocupă de comunicare pe rețelele sociale și pe emailuri. La un moment dat mi s-a spus că voi vorbi cu doamna Carmen Uscatu pe skype, nu știam la ce să mă aștept.

Așa ceva nu mi s-a mai întâmplat, să dorească cineva să vorbească cu mine video despre problemele persoanelor cu dizabilități, mai ales o persoană publică.

Întâlnirea a avut loc într-o zi de vară acum câteva luni. Acea convorbire online n-o voi uita niciodată pentru că doamna Carmen Uscatu m-a tratat ca pe un adult responsabil și a vorbit cu mine de la egal la egal. Mi-a dat dreptate în ce spuneam despre sistemul nostru medical și a venit cu argumente.

Mi-a plăcut foarte mult că mi-a vorbit deschis, sincer, nu mi-a promis nimic. Pentru mine a însemnat enorm că în sfârșit cineva înțelege ce aș vrea să fac în România și mă încurajează să lupt pentru visul meu. Dovada că are încredere totală în mine, mi-a dat numărul ei personal de telefon s-o caut oricând.

Această întâlnire virtuală cu doamna Carmen Uscatu a fost ca o rază de soare intrată în sufletul meu. Din acea zi multe s-au schimbat în viața mea. Am prins încredere că proiectul meu va prinde aripi și era gata să se facă un pas imens dacă nu era pandemia.

Datorită doamnei Carmen Uscatu, am cunoscut câțiva medici stomatologi minunați care mă vor ajuta in sfârșit să am dantura frumoasa după 39 de ani in care doctorii au refuzat să-mi lucreze dinții. Simt că pot să apelez oricând la doamna Carmen pentru un sfat, să-i spun o părere sau orice altceva. Este o persoană minunată. Așa cum pare la televizor, așa este și în realitate.

Ceea ce spun Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu că lipsesc din sistemul nostru medical. Aceste probleme nu le-a mai dus nimeni în atenția publică din România până acum.

Aceste doamne s-au documentat foarte bine despre cum trebuie să fie un sistem sanitar într-o țară democratică, nu toată lumea știe aceste lucruri. Aparatura medicală modernă nu face totul ca sistemul medical public să fie bun, mai trebuie multe alte lucruri, cum ar fi doctorii sa fie buni comunicatori, legi bune, schimbarea mentalității părinților etc.

În încheiere vreau să-i mulțumesc doamnei Carmen pentru că a intrat în viața mea virtuală, pentru ajutorul și încrederea acordată.

Crăciun fericit tuturor!

Articol scris de Ramona Lengyel

One Reply to “Întâlnire virtuală cu Carmen Uscatu”

  1. […] Uscatu am avut ocazia s-o cunosc în vara anului trecut. Puteți să citiți mai multe detalii aici. După ce o sa aflați povestea întâlnirii, o să vă dați seama de ce o admir atât de mult pe […]

Lasă un răspuns