Integrarea persoanelor cu dizabilități în societate

Să fii persoană cu dizabilități în România cu o viață fericită e o mare problemă pentru că mediu în care trăiește în majoritatea cazurilor nu e cel mai potrivit, motivele sunt numeroase.

O să vă povestesc despre un motiv important, este părerea mea. Așa am simțit eu de a lungul anilor. unii o să-mi dea dreptate, alții nu pentru că au trăit și trăiesc în medii diferite și educația primită nu seamănă de la o persoană la alta.

Se rostește foarte des cuvintele integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, se spun multe motive de ce nu e reușită această integrare.

Părerea mea este societatea, mentalitatea oamenilor nu e așa ușor de schimbat numai legi sau nivelul de trai, trebuie și persoanele cu dizabilități să facă ceva în acest sens. Cei ce sunt acum adulți le e greu să se schimbe, să se gândească că pot schimba ceva în viața lor pentru a avea o şansă să fie activi în societate. Sunt puține cazuri care au reușit să-și depăşească limitele în acest sens.

Cel mai ușor este ca părinții ce au copii cu probleme de sănătate să le ofere celor mici o educație diferită unde să poate să aibă posibilitatea să crească într-un mediu în care să afle cum e viața reală cu bune și rele.

Observ că astăzi părinții au tendinţa să-și protejeze copiii extrem de mult de tot ce se întâmplă în jurul lor. Eu știu că dureros ceea ce fac ceilalți, produce multe neplăceri. Credeţi-mă că știu cum e, dar aceste răutăți sau probleme create de niște oameni care habar n-au ce fac, m-au făcut persoana puternică care sunt astăzi la 35 de ani.

Degeaba copiii sunt protejați să nu sufere, degeaba stau numai într-un mediu prietenos pentru că ei cresc inevitabil și la un moment dat această protecție maximă se va sparge și copilul va vedea și va simți cum e adevărata realitate. Atunci va fi şocat, va suferi mult mai mult și în cele mai multe cazuri acești adolescenţi nu vor mai dori să mai lupte pentru avea realizări în viață, vor aștepta ca oamenii să se schimbe, ca societatea să-i primească cu brațele deschise.

Asta nu se va întâmpla așa ușor. Acești copii vor avea mereu complexe care îi vor încurca toată viața să fie fericiți, să aibă realizări, să se bucure de ceea ce sunt pasionați.

Sunt convinsă că și în țara noastră persoanele cu dizabilități pot să facă tot ceea ce își doresc dacă au încredere în propriile forțe și luptă pentru visele lor. Integrarea în societate e posibilă dacă și noi luptăm pentru ea și luăm măsuri în acest sens.

One Reply to “Integrarea persoanelor cu dizabilități în societate”

Lasă un răspuns