Nu plecati la vară la drum lung cu mașina fără să-i faceți o revizie a instalației aerului condiționat

Astăzi mama a avut parte de o surpriză plăcută. Cea mai bună prietenă a ei din copilărie a venit în vizită la noi. Anul trecut au  reușit să ia legătura una cu alta. De treizeci de ani nu se mai văzuseră. Mama a fost norocoasă să afle numărul de telefon a prietenei sale. Prima convorbire dintre cele două amice s-a lăsat cu multe lacrimi de bucurie. Nu credeam că înseamnă atât de mult această persoană pentru mama.

În luna iulie e ziua de naștere a mamei și m-am gândit că cel mai frumos cadou pe care i l-aș fi putut da, ar fi să fac posibilă revederea cu prietena sa. Cum mama are probleme de sănătate și nu putea să reziste să meargă cu mașina atâtea ore până la Suceava unde locuiește amica ei, a trebuit să mă gândesc la altă soluție. Am vorbit cu femeia la telefon și m-am înțeles cu ea că voi merge s-o iau de acasă și s-o aduc la mama la București

Cu o zi înaintea zilei mamei am inventat o scuză că m-a trimis  șeful de la serviciu undeva în deplasare. Am luat mașina fratelui meu și am plecat dis-de-dimineață spre Suceava. A fost o plăcere să șofez pe răcoare, nu a fost nevoie să dau drumul la aer condiționat. Am ajuns conform planului la destinație. Am fost surprinsă când am cunoscut-o pe prietena mamei. Mi-o imaginam o femeie simplă, dar ea m-a așteptat într-o rochie de vară elegantă, avea manichiura și pedichiura  făcute, părul coafat.Nu știam de ce m-a întrebat dacă am aer condiționat auto. Eu i-am răspuns afirmativ neștiind că nu e în stare bună de funcționare.

La întoarcere cerul era senin, soarele strălucea cu putere. A durat doar câteva minute până când temperatura a crescut la peste 30 grade în mașină.

ARCHIV - ILLUSTRATION - Ein Thermometer zeigt am 19.08.2012 in einem Garten im brandenburgischen Sieversdorf (Oder-Spree) 38 Grad Celsius in der Sonne an. Den Frühling haben viele schon aufgegeben. Kommt jetzt ein heißer Sommer? Foto: Patrick Pleul dpa (zu dpa "Sommer 2013 - wird er besser als der Frühling?" vom 04.04.2013) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Prietena mamei  deja începea să transpire. Am dat drumul la aer condiționat crezând că vom avea o călătorie plăcută până la București, dar nu a fost așa.

aclimatizare_capital_ro

Cu cât trecea timpul, aerul în mașină devenea irespirabil. Nu știam de unde vine un miros urât. Eu care de obicei nu transpir mult, aveam tricoul ud pe mine. Amica mamei era vai de ea, degeaba se gătise atâta pentru că era lac de apă. La un moment dat a și leșinat în mașină. Am oprit la o benzinărie și am stropit-o cu apă rece.  De nervi l-am sunat pe frate-meu să-l întreb de ce partea de răcire aer condiționat nu merge? El mi-a răspuns foarte liniștit că el nu l-a folosit încă vara asta, probabil instalația a avut pierderi freon și trebuie  să facă încărcare aer condiționat cu freon  mașină, r134a.

circuit

Am vrut să cumpăr eu freon auto, dar fratele nu m-a lăsat. A zis că știe el site-ul  www.freon-auto.com cu ajutorul căruia va rezolva problema în București. Trebuia să-l ascult, era mașina lui. Dacă îl supăram, era în stare să nu mi-o mai dea să merg unde vreau cu prietenii.

FreonAuto-300x141

După mai multe opriri în care ne răcoream cu apă rece și cu o înghețată, am ajuns în sfârșit acasă.

60542630

Prietena mamei parcă era altă persoană decât cea pe care am cunoscut-o în Moldova. Părul îi era ciufulit, pe față avea numai urme de machiaj, rochia era șifonată. Se uita la mine cu o privire dură. M-am simțit prost pentru cele întâmplate, dar nu aveam nicio vină.

Mama nu a observat nimic din toate astea, a fost tare bucuroasă că și-a văzut prietena după atâția ani. Nici nu a observat că eu m-am certat cu fratele pentru aerul condiţionat. Mi-a promis că va rezolva problema până o voi duce înapoi la Suceava pe amica mamei, dar nu am avut încredere în promisiunea lui.

A doua zi i-am cerut adresa firmei unde dorea să facă igienizare aer condiționat și reîncărcare freon. M-am dus imediat acolo unde în mai puțin de două ore aerul condiționat funcționa la parametri normali.

10482571_666113850139056_6095877084033985180_n-300x200

aer-conditionat-auto

 

freon-auto-8

 

Pe factura scria:  Curăţare, diagnostic pierderi freon, igienizare climatizare. Mi-am dat seama că asta înseamnă reîncărcare freon în instalația aerului condiționat.Mi-am notat in agendă adresa și numărul firmei pentru a le avea la îndemână când voi mai avea nevoie de reîncărcare freon.

Apoi m-am dus liniștită înapoi acasă și am anunțat-o pe prietena mamei că am rezolvat problema aerului condiționat.  I-am promis că o voi duce acasă în deplină siguranță într-un ambient plăcut. Ea nu prea m-a crezut. A vrut să plece dis-de-dimineață să fie răcoare pe drum, dar planul a fost dat peste cap din cauza unui accident care a avut loc chiar în direcția deplasării noastre A trebuit să așteptăm să ridice mașinile și să dea drumul la circulație.  Am plecat aproape de ora 12 când erau afară peste 30 grade. Dar în mașină nu s-a simțit acest lucru. Aerul condiționat a funcționat la capacitate maximă fără să scoată vreun miros urât.

freon-auto-11

De data asta prietena mamei a fost mulțumită de confortul mașinii. Tot drumul până acasă mi-a zis numai bancuri și întâmplări haioase din viața ei. Când ne-am despărțit mi-a zis că i-am făcut o mare bucurie ducând-o s-o vadă pe mama. Când m-a îmbrăţişat de rămas bun,  o lacrimă  s-a ivit în colțul ochilor. Am fost fericită pentru că am putut să fac posibilă această revedere. Aș vrea să am și eu așa prieteni.

Sursa fotografii: http://www.ziaruldeiasi.ro/, http://www.tpark.ro/, http://www.noi.md, http://www.folie-auto-unirii.ro/

Articol scris pentru Proba 8 – Freon auto, Spring SuperBlog 2016!

2 Replies to “Nu plecati la vară la drum lung cu mașina fără să-i faceți o revizie a instalației aerului condiționat”

  1. […] Nu plecati la vară la drum lung cu mașina fără să-i faceți o revizie a instalației aerului co… […]

  2. Daca vrei un confort optim in masina pe timp de vara este bine sa verificati ca aerul conditionat sa fie functional.

Lasă un răspuns