O plită și un cuptor Franke mă vor ajuta să gătesc bunătăți pentru oaspetele meu de onoare la prânzul de Paște

Marea Sărbătoare a Învierii Domnului Isus Hristos se apropie. Pentru mine Paștele  e o perioadă de reculegere la tot ce am făcut rău sau bine în ultimul an. Iisus  a fost răstignit pe cruce pentru mântuirea noastră și a Înviat a treia zi pentru a ne aduce în suflete speranță, bucurie, dragoste, bunătate.  De fiecare dată  reflectez la faptele mele și încerc să nu mai fac aceleași greșeli, să devin o persoană mai bună.

Anul ăsta, Paștele va fi și mai deosebit față de alți ani deoarece voi avea onoarea să am la masă un oaspete important pe care îl admir foarte mult. În această pandemie mi s-au întâmplat și lucruri bune care mă fac să cred că România mai are șanse să devină o țară europeană modernă în care să trăim cu toții în siguranță.

Anul trecut am avut inspirația să iau legătura cu cei de la asociația Dăruiește Viață pentru a mă ajuta cu un proiect. Pe Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu le urmăream de multă vreme în demersurile lor pentru construirea spitalului de copii bolnavi de cancer și pentru alte proiecte.

Sursa foto: https://m.facebook.com/244099549079065

Trecând prin multe în viața mea, niciodată nu mă grăbesc să spun despre o persoană că e așa sau așa. Întotdeauna îmi doresc să cunosc omul și apoi să-mi zic părerea despre el.

Sursa foto: Facebook

Pe Carmen Uscatu am avut ocazia s-o cunosc în vara anului trecut. Puteți să citiți mai multe detalii aici. După ce o să aflați povestea întâlnirii, o să vă dați seama de ce o admir atât de mult pe această doamnă.  E bine de știut că mai există și asemenea oameni care nu-și urmăresc propriul interes, ci vor să  realizeze ceva pentru țară, pentru societate care vor schimba multe alte lucruri.

De când am cunoscut-o pe doamna Carmen Uscatu, încrederea mea în oameni a mai crescut.  Cred că se pot face și în țara noastră lucruri frumoase dacă vrei cu adevărat.

Față în față nu ne-am văzut niciodată. De aceea sunt foarte emoționată de când m-a anunțat că va veni la Brașov de Paște și ar dori să ne vedem. Atunci am invitat-o la mine acasă la masă.

De câteva zile mă tot gândesc ce să gătesc mai special pentru a face o impresie frumoasă. Îmi doresc din toată inima să fie o întâlnire de neuitat, vreau ca doamna să se simte bine și să-i placă bucatele preparate de mine.

În cele din urmă m-am decis că ar fi bine să pregătesc mâncare și prăjituri  specifice Ardealului. Sunt ardeleancă și trebuie să reprezint zona cu cinste, nu-i așa?

Bunica mea a fost o ardeleancă pură. Era o gospodină desăvârșită. Nimeni nu mai reușește să facă mâncare și prăjituri cum o făcea ea. De Paște era un deliciu să stai să guști din toate bunătățile ei.

Pentru toate astea îmi sunt  de un mare folos acele electrocasnice Franke, pe care mi le-a cumpărat fratele meu în urmă cu câteva luni pentru a mă descurca mai ușor în bucătărie. Nici acum nu-mi vine să cred că am o plită și un cuptor Franke sau o chiuveta Franke din noua colecție Mythos a acestui brand de renume internațional.

M-am gândit să-i fac doamnei cozonac cu mac, o prăjitură asemănătoare cu pasca, sarmale făcute ca în Ardeal, friptura și o supă cu tăiței de casă.

In cele ce urmează o să vă scriu cum facem noi cozonacul și acea prăjitură numită lipiu. Era desertul meu preferat la bunica.

Ingredientele necesare pentru cozonac cu umplutură de mac, nucă sau rahat:

  • 150 g de drojdie uscată
  • 2 kilograme de făină ( 4 cozonaci )
  • 7 ouă
  • 700 ml de lapte
  • 900 g zahăr
  • 200 ml apă
  • Zahăr vanilat (2-3 pachete)
  • Coaja unei lămâi
  • Esență de rom
  • 300 g mac
  • 400 g rahat
  • 300 g miez de nucă
  • 100 ml ulei de floarea soarelui

Prepararea aluatului cozonacului:

Răsturnăm într-un bol mai mare 2 kilograme de făină, facem în mijlocul bolului o gaură în făină. Punem drojdia într-o cană cu apă călduță. Amestecăm până se umflă, apoi turnăm conținutul în gaura făcută și amestecăm din nou. După această mișcare urmează să spargem 6 ouă pe marginea găurii de făină.

Pe plita Franke cu inducție  integrată și hotă încorporată Mythos 2gether FMY 839 HI 2.0 care este perfectă pentru bucătăria mea mică, cu loc limitat, încălzim 500 ml de lapte cu 600 g de zahăr. Amestecăm bine să se topească zahărul și adăugăm coaja de lămâie și zahărul vanilat (1-2 pachete).

Când vedem că zahărul s-a topit turnăm și acest conținut în bolul cu făină. Dar atenție, laptele nu trebuie să fie fierbinte, așteptați să se răcească puțin ( trebuie doar călduț ).  Se pune și esența de rom și apoi se pot amesteca toate.  Se frământă până când aluatul se ia de pe mână. Din când în când se adaugă puțin ulei pentru a se dezlipi compoziția de pe degete.

Următoarea etapă este să  lăsăm aluatul să crească acoperind bolul cu cârpă de bucătărie curată. Aerul din încăpere trebuie să fie cald.

Între timp trebuie sa măcinăm macul cu o râșniță de cafea sau  cu o mașină veche care o foloseau bunicii noștri pentru a face zahărul pudră.

Sursa foto: https://www.teleshopromania.ro

După ce am terminat asta, punem macul cu 200 ml de lapte și cu 200 g de zahăr într-un vas pe plita Franke.

Amestecăm totul  pe foc până se formează o pastă omogenă.

Nuca trebuie să fie amestecată cu 100 g zahăr. Rahatul trebuie tăiat în bucățele mici.

Când aluatul a crescut începem să facem cozonacii, neuitând de hârtia de copt care trebuie s-o așezăm în tăvi.  Ungem suprafața de lucru cu puțin ulei. Luăm din bol două mâini de cocă și o întindem ușor cu mâna dată cu ulei. Adăugăm macul peste . Apoi rulăm și așezăm cozonacul în tavă.

Această mișcare o repetăm la fel cu încă o umplutură de mac, cu nucă și apoi cu rahat. Trebuie să ne iasă 4 cozonaci. Atenție să lăsăm puțină cocă în bol. Avem nevoie de ea pentru lipiu.

Următoarea etapă este creșterea cozonacilor în tăvi. Îl lăsăm să crească aproximativ 40-60 minute înainte să fie puși la copt. Dar atenție, mai trebuie făcut ceva. Într-o farfurie sau bol mic, spargem un ou. Cu o pensulă de bucătărie ungem cozonacii pentru  a arăta bine  după coacere.

Coacerea cozonacilor cu ajutorul cuptorului Franke

Fixăm acel cuptor Franke MYTHOS FMY 99 HS XS/ INOX cu sistem de curățare Steam Cleanin la 40 de minute și îi băgăm. Când vedem culoarea marou, cozonacul poate fi gata. Acest cuptor îmi permite să gătesc 4 meniuri deodată

Se poate verifica cu o scobitoare sau cu un băț de chibrit dacă este copt sau nu. Dacă nu se lipsește nimic de băț, totul e perfect.

Fotografie personală

Ingredientele pentru prăjitura ardeleancă lipiu:

  • aluat de cozonac
  • 200 ml de smântână 3,5%
  • 2 ouă
  • 500 g de brânză de vaci
  • zahăr pudră
  • Zahăr vanilat

Prepararea:

Aluatul de cozonac trebuie întins în tavă,  gros de un deget. Brânza, smântâna, oulele, zahărul vanilat se amestecă bine până se formează o pastă omogenă. Se răstoarnă compoziția peste și se pune la copt aproximativ 30 de minute. 

Sursa foto: google

E gata când are culoarea galben auriu.

Sursa foto:https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Cuciulata_lipiu_1.jpg

Când e scoasă tava, se presară zahăr pudră. E  bine să serviți această prăjitură caldă. Vă asigur că e delicioasă

Cuptorul Franke o să-mi fie de mare folos deoarece voi avea posibilitatea să coc cozonacii și litiu deodată. Așa vor fi gata mult mai repede. Până acum trebuia să le pun pe rând.

Prepararea sarmalelor pe plita Franke

La noi în familie sarmalele se fac din carne tocată fără alte verdețuri. Se mai adaugă în compoziția cărnii doar un ou, orez, piper și sare. Carnea se înfășoară în foi mari de varză murată. Ies sarmale mari cât pumnul unei mâini. Ele se pun la fiert împreună cu un ciolan afumat sau oase afumate.  Dacă mănânci două te saturi. În acest an se vor face mult mai repede ca în alți ani deoarece plita Fanke face din gătit o plăcere.

La fel se va întâmpla și cu supa. Găina pe care o s-o pun la foc împreună cu  zarzavaturile, vor fierbe mult mai rapid pe plita cea nouă. În anii trecuți îmi petreceam  două zile în bucătărie de sărbători s-o ajut pe mama să gătească toate bunătățile.

De Crăciun totul a fost diferit datorită faptului că am avut o plită și un cuptor de la Franke magazin online.

Ne-am lămurit că viața noastră se va schimba, gătitul nu ne mai ia atâta timp, pregătirile de sărbători vor fi mult mai relaxante, nu vom mai fi atât stresate, că nu terminăm treaba la timp.

La urmă voi face salata de boeuf și friptura de  miel, porc și pasăre( găina din supă ). Nu știu ce fel de carne mănâncă doamna Carmen Uscatu. Îmi doesc să-i cadă bine ceea ce va mânca.  Normal că de pe masă nu vor lipsi oulele roșii, țuica de prune și vinul natural, așa cum se obișnuiește în Ardeal.

Sper ca toate ce v-am spus să fie într-un ceas bun, să-mi iasă totul așa cum îmi doresc, să nu mă fac de râs. Totodată sper ca aceste rețete tradiționale de Paște să fie o alegere bună pentru marea mea întâlnire cu doamna Carmen Uscatu. Mă rog ca acest prânz de Paște, să fie  un moment fericit în viața mea pe care nu-I voi uita niciodată. Dumnezeu sa ne ajute pe toți! Paște fericit tuturor!

Articol scris pentru Spring Superblog 2021.

P.S: Povestea prânzului de Paște e fictivă!

One Reply to “O plită și un cuptor Franke mă vor ajuta să gătesc bunătăți pentru oaspetele meu de onoare la prânzul de Paște”

  1. […] O plită și un cuptor Franke mă va ajuta să gătesc bunătăți pentru oaspetele meu de onoare la… […]

Lasă un răspuns