Puteți afla datele financiare ale oricărei firme

Săptămâna asta am mai învățat ceva nou.  Tot auzim vorba aia românească că înveți cât trăiești. Cine a spus aceste cuvinte, a fost un om deștept, are mare dreptate. Oricine poate învăța ceva nou oricând, oricât de educat ar fi

Mie nu prea mi-au plăcut științele exacte la școală, am învățat doar pentru note, dovada fiind că am făcut facultatea de litere. Asta nu înseamnă că nu-mi place să aflu ce se mai petrece în domeniul economic din România, ce firme au profituri mai mari etc.

Acum câteva zile m-a vizitat un văr care este un antreprenor de succes.  El mi-a spus că a semnat un contract de afaceri cu firma Losan din Brașov care are intermedieri în comerțul cu materiale lemnoase sau materiale de construcții. Vărul mi-a zis că l-a ajutat foarte mult un site in decizia de a începe o colaborare cu această firmă. Acest site oferă tuturor oamenilor care au nevoie de date financiare a unor firme, trebuie doar sa fie scris numele firmei la modulul seach și imediat apare toate datele financiare acelei companii comercială, adică ce cifră de afaceri are, ce profit net are, câți angajați are.

În tabelele de mai jos se poate vedea date financiare exacte al firmei Losan pe ultimii 10 ani: profit net,  venituri și cheltuieli, pierderi, nr mediu de angajați, datorii, capitaluri, stocuri, creanțe, conturi active.

Tabelul 1
Tabelul 1

În tabelul al doilea sunt cele mai importante date financiare al firmei, Dar astea nu sunt toate, se poate afla date amănunțite dacă cineva dorește acest lucru.

Tabelul 2
Tabelul 2
Tabelul 2

Eu personal am rămas cu gura căscată când am aflat că se poate obține asemenea informații atât de ușor. Nu știam că există un asemenea site.

Pentru antreprenori acest site este o comoară deoarece poate afla ușor rapoartele financiare al oricui partener de afaceri, dacă acea firmă:

  • are o situație financiară bună sau slabă,
  • care este probabilitatea de insolvență,
  • care sunt limitele de plăți la termen,
  • care sunt datoriile restante la bugetul de stat,
  • care sunt incidențele de plăți aferente biletelor de ordin și cercurilor emise în ultimii 7 ani,
  • care suntdate despre vânzările către instituțiile statului etc.

Mie mi se pare de tot să obții aceste date atât de ușor navigând doar pe un site oarecare. Ce mult s-a schimbat total de când s-a dezvoltat  atât de mult tehnologia. Acum antreprenorii pot face afaceri mult mai ușor pentru că au posibilitatea să-și cunoască partenerii, să vadă ce firme au, ce planuri de afaceri au, dacă merită să facă un parteniat. Dacă firma nu are profituri, este are pierderi și probabilitatea de insolvență este mare, nu prea se merită să închei un contract pentru că te trage și pe tine in jos cu firma ta.

Știu de la vărul meu nu e deloc sa fii antreprenor, mai ales în România unde economia noastră nu e cea mai stabilă din lume. Firmele mici pot da faliment oricând. Eu personal nu aș vrea să am așa o răspundere, să fiu tresară mereu, așa cum e ruda mea. Fiecare dintre noi își alege drumul său în viață.

Lasă un răspuns